Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ.
4-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2001 ΚΑΙ "ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ" 21ος ΤΟΜΟΣ

Με την αθρόα προσέλευση Νισυρίων και παρεπιδημούντων, αλλά με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του επετειακού τόμου με το χρονικό της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Νίσυρο τον Αύγουστο του 2001, παρουσία του Σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, του δημάρχου κ. Χρ. Κορωναίου, των αντιδημάρχων, και των μελών του Δημ. Συμβουλίου, του στρατιωτικού διοικητού, του Λιμενάρχου, προέδρων και μελών των Νισυριακών συλλόγων της διασποράς κ.ά.
Ο Μητροπολίτης απηύθυνε στην αρχή εμπνευσμένο χαιρετισμό, και η παρουσίαση του τόμου για την επίσκεψη του πατριάρχου έγινε από τον συμπατριώτη μας Κώστα Ευσ. Σκανδαλίδη. Ακολούθησε χαιρετισμός του συγγραφέα του τόμου Γιάννη Χαρτοφύλη και στη συνέχεια, ο σεβασμιότατος επέδωσε τιμητικές πλακέτες της Εταιρείας μας, στους δύο αποχωρούντες ιεροψάλτες, Αντώνιο Χαρτοφύλη και Νικήτα Μαστρογιάννη.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κώστας Χαρτοφύλης, προχώρησε στην γενική παρουσίαση του 21ου τ. ΝΙΣΥΡΙΑΚΑ, τονίσας ιδιαιτέρως την προσφορά της Μονής της Σπηλιανής, στον κοινωνικό τομέα, όπως την περιέγραψε ο Άγγλος Αρχαιολόγος το 1885, Th. Bent και την παρουσίασε σε εκδήλωση του Βασιλικού Ανθρωπολογικού Ινστιτούτου του Λονδίνου. Ακολούθως η φιλόλογος Ασ. Μπίλλη ανέπτυξε την πολυσχιδή προσφορά του συλλόγου Νισυρίων Αμερικής Ο ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ, όπως καταχωρίζεται στο σχετικό άρθρο του Ν. Σφακιανού.
Το συντονισμό της εκδηλώσεως είχε η Γεν. Γραμματεύς Ειρήνη Κατσιματίδου.

  • Ο Πρόεδρος καλωσορίζει τους ακροατές.

  • Τμήμα του ακροατηρίου.

  • Άλλο τμήμα του ακροατηρίου.

  • Ο Σεβασμιότατος στο βήμα.

  • Ο Μητροπολίτης επιδίδει στον Αντώνη Χαρτοφύλη την τιμητική πλακέτα.

  • Η Ειρήνη Κατσιματίδου στο βήμα. Στην οθόνη η πλακέτα του αείμνηστου Νικήτα Μαστρογιάννη.

  • Η Μένη Μπίλλη στο βήμα.