NEA

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

1. Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νισύρου συγκέντρωση, έγινε η παρουσίαση του μουσικού λευκώματος «Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ», το απόγευμα του Σαββάτου 12 παρελθόντος Αυγούστου, παρουσία, του Σεβ/του μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, (ο οποίος μετέφερε και την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου), του δημάρχου Νισύρου κ. Χρ. Κορωναίου, του πρώην υπουργού κ. Γ. Νικητιάδη, και των προϊσταμένων των τοπικών αρχών.
Το μουσικό λεύκωμα παρουσίασαν οι, Γιάννης Χαρτοφύλης, Ασιμένη Μπίλλη και Φλώρα Πατρίκη, ενώ η Αννα-Μαρία Καρακωνσταντίνου, απήγγειλε σχετικό με την ενσωμάτωση ποίημα του Φώτη Βαρέλη, δοθέντος ότι το λεύκωμα αποτελεί τη συμμετοχή της Εταιρείας στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα.
Τραγούδησαν, από μικροφώνου οι, Κατερίνα Μαραγκού, Παναγιώτα Δανασή και Δημήτρης Λογοθέτης, και από τους ψηφιακούς δίσκους, οι Μαρίκα Γιαννιού, Καλλιόπη Χάσκα, π. Ευστάθιος Αρκαμούζης και Άννα-Νεκταρία Χαρτοφύλη.
Στη συνέχεια, ο σύλλογος γυναικών Νισύρου χόρεψε τοπικούς χορούς και η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά τοπικών γλυκισμάτων και κυρίως λουκουμάδων.
Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Εταιρείας συνοδευόμενος από τον π. Ευστάθιο Αρκαμούζη και την Γεν. Γραμματέα Ειρήνη Κατσιματίδου, επεσκέφθησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του προσέφεραν το λεύκωμα. Κατά τη μακρά συζήτηση που ακολούθησε, ο πρόεδρος ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα προβλήματα του νησιού μας και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα της γεωθερμίας. Τέλος, δεσμεύτηκε να επισκεφθεί τη Νίσυρο στις 7 Μαρτίου του 2018, επέτειο της ενσωματώσεως. Προς το σκοπό αυτό ο δήμαρχος Νισύρου απέστειλε αμέσως σχετική πρόσκληση. Η επίσκεψη αυτή επισημοποιήθηκε τις επόμενες μέρες.
Στις 14 Νοεμβρίου, εορτή του πολιούχου της Ρόδου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου, έγινε η παρουσίαση του λευκώματος από τους Γιάννη Χαρτοφύλη, Μανόλη Μακρή και Γιώργο Χατζηπέτρο με συντονίστρια την πρόεδρο της ΠΟΡΦΥΡΙΔΟΣ Σοφία Δημητριάδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της εταιρείας Κ. Χαρτοφύλης. Ακολούθησαν χοροί της Νισύρου από το χορευτικό συγκρότημα της ΠΟΡΦΥΡΙΔΟΣ και η εκδήλωση έκλεισα με κεράσματα από τη Νίσυρο, λουκουμάδες και σουμάδες.


2. Η εργασία του καθηγητού του ΑΠΘ και μέλους μας κ. Ζαχ. Τσιρπανλή με θέμα «ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ. (19oς Αιών), αποτέλεσμα υπερδεκαετούς μελέτης του καθηγητού, βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας και εκδόσεως. Πρόκειται για την ανάλυση προικοσυμφώνων που αναφέρονται σε κατοίκους του Μανδρακίου Νισύρου της περιόδου 1857-1894. Σχολιάζει πρόσωπα, πράγματα, όρους, συγκρίνει τους νισύρικους θεσμούς με όμοιους σε πανελλήνια κλίμακα και γενικά αναστηλώνει τον ιδιωτικό βίο των Νισυρίων για την περίοδο εκείνη. Η παρουσίαση του πολυσέλιδου τόμου προγραμματίζεται για τον Αύγουστο του 2018.

3. Παραλλήλως προς τη δραστηριότητά μας στον πολιτισμικό τομέα, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και επεμβαίνουμε όπου απαιτηθεί, για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διαφυλάξεως της οικολογικής αρμονίας του νησιού μας. Μετά την απόφαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να δημοσιεύσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για στρατηγικό εταίρο προς εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, ενέργεια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της ότι εφ’ όσον δεν συμφωνούν οι κάτοικοι δεν πρόκειται να προχωρήσει, η Εταιρεία μας υπέβαλε Υπόμνημα-Καταγγελία κατά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες: α) Στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, για παράβαση κοινοτικής νομοθεσίας και β) Στον Γενικό Επιθεωρητή Ελεγκτών Δημοσίας Διοικήσεως, για παράβαση διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας.

4. Στις 14 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στην Γιαννίδειο Νισυριακή Εστία η γενική συνέλευσις των μελών της εταιρείας και ακολούθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος Κ. Χαρτοφύλης, Αντιπρόεδρος Ι. Κουμέντος, Γενική Γραμματεύς Ειρ. Κατσιματίδου, Ταμίας Ι. Νικολόπουλος και μέλη Μ. Βεζυρόγλου, Ασ. Μπίλλη και Ν. Νικολόπουλος. 5. Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 18.00 ο Πνευματικός Όμιλος Κω Ο ΦΙΛΗΤΑΣ και η Εταιρεία Νισυριακών Μελετών θα παρουσιάσουν σε κοινή εκδήλωση το μουσικό λεύκωμα "Η ΝΙΣΥΡΟΣ ΧΟΡΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΟΥΔΑ" στη Βιβλιοθήκη της Κω.